Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés

Mindent a libáról

A Dunyha Budapest első libaétterme. Lesz végre ugyanis egy igazán otthonos hely Budapesten, ahol az év bármely szakában rendelhetők klasszikus és különleges libaételek, és nem csak Márton napon ízlelhetjük meg a libacombot párolt lila káposztával, a libalevest maceszgombóccal, a lúdkását, vagy a kemencében sült sóletet libacombbal.

 

Mindenki tud mindent a libáról, vagy azért ránk fér egy kis felzárkóztatás?

Lúd, liba (lat. Anser domesticus):

a lúdfélék családjába tartozó, úszóhártyás lábú, nagytestű, hosszú nyakú házi szárnyas. Tojója a liba, hímje a gúnár. Húsát, zsírját, máját étkezésre használták, tollát pedig a 18. századtól ágyneműnek.

A házilúd az egyik legrégebben háziasított baromfi. Az ismert legenda szerint Rómát, a birodalom idején a ludak mentették meg egy éjszakai támadástól. Gágogásukkal figyelmeztették a védőket, a lopakodva közeledő ellenségre. A rómaiak terjesztették el Európa nagy részén, így a Kárpát-medencében is, olyan sikerrel, hogy Germániából rendszeresen nagy lúdcsapatokat hajtottak lábon Rómába.

Korától függően több elnevezése is van:

- a nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük
- napos liba a két napnál nem idősebb példány,
- kisliba az 1-é4 hetes, még az előnevelőben tartott állat,
- növendék liba 4-8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban,
- törzspótló liba pedig a továbbtenyésztésre szánt példány.

A házilúd teste jól alkalmazkodik a vízi életmódhoz, azonban nem úszik túl jól, nem is szeret hosszabb ideig a mély vízben maradni. Gyengébbek kedvéért: a liba nem kacsa. Lábujjait úszóhártya köti össze, csőrén az alsó és felső kávák élesek, hogy le tudja csípni tőből a legelő füvét. Tollazata egyszerű, dús, tömött, a hason és a mellen a fedőtollak alatt sűrű pihetollak nőnek. A növendék ludat először 9-10 hetes korában tépik, ilyenkor többnyire elérik a 4 kilogrammot. A második tépés ezután 7 héttel esedékes.

 

Érdekességek:

A ludakról sokáig azt tartották, hogy együgyűek, buták, pedig a legértelmesebb szárnyasok közé tartoznak. A legelő csapatok például őröket állítanak a csapattagok közül, akik meg tudják különböztetni a pásztort a vadásztól és megfelelő módon figyelmeztetik is társaikat a veszélyre. A hízott libamáj előállításával már a rómaiak is foglalkoztak, liszt, tej és méz keverékének feletetésével hizlalták az állatot. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották,  hogy minél kevesebbet mozogjanak, és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték őket, melynek köszönhetően az így tartott liba egy hónap alatt meg is hízott. Pecsenyelibát a nyár közepén is hizlaltak ezzel a módszerrel egy-két hétig.  Sok tájon szüretre hizlaltak fel töméssel egy-két libát, hogy aztán kiváló pecsenye készülhessen belőlük. A pecsenyeliba hagyományosan magyar piaci árucikk volt.

Rengeteg híresebb egyedet ismerhettünk meg az évek során, melyek gyermekkorunk igazi hőseivé váltak, mégis talán a leghíresebb számunkra Gőgös Gúnár Gedeon, vagy Ludas Matyi Galiba nevű jóbarátja.


címkék: dunyha, liba





LEGFRISSEBB HÍREK

Diós bundában sült lágy tehénsajt roppanós salátalevelekkel, áfonyás vinaigrette-tel

Folyamatosan megújuló séfajánlatunkkal arra törekszünk, hogy egyedi, különleges és szezonális ételeket vonultassunk fel a’la carte étlapunk kiegészítéseként. 

Téli esküvő a Petneházyba

Gyere el hozzánk és tartsd meg esküvődet a Budai hegyek által körül ölelt Petneházy Club Hotelben. Garantáljuk a szép és családias környezetet, finom ételeket és italokat, a szakképzett személyzetet, hogy Nektek már csak élvezni kelljen a Nagy Napotok minden egyes percét.

Dunyha Vasárnapi ebéd

Minden vasárnap várunk benneteket szeretettel a Dunyha vendéglőben, amikor is szakácsaink a féltett receptek alapján elkészítik és tálalják számotokra Nagymamáink ételeit. Hagyományos formában, húsleves fazékban, húsok és zöldségek zománcos tepsiben és havonta változó házias desszertek várnak mindenkit. Az unokák kedvence vár kicsiket és nagyokat: Kemencében sült totyogós túrós palacsinta serpenyőben.

További hírek >
New York Café TripAdvisor