Éttermi zárva tartás.

    Tisztelt Vendégeink! Éttermünk költözés miatt 2018. január 1-től ZÁRVA tart. Köszönjük megértéseteket! Újranyitásig a libacomb legyen veletek! ;)

Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés

Mindent a libáról

A Dunyha Budapest első libaétterme. Lesz végre ugyanis egy igazán otthonos hely Budapesten, ahol az év bármely szakában rendelhetők klasszikus és különleges libaételek, és nem csak Márton napon ízlelhetjük meg a libacombot párolt lila káposztával vagy például a libalevest.

 

Mindenki tud mindent a libáról, vagy azért ránk fér egy kis felzárkóztatás?

Lúd, liba (lat. Anser domesticus):

a lúdfélék családjába tartozó, úszóhártyás lábú, nagytestű, hosszú nyakú házi szárnyas. Tojója a liba, hímje a gúnár. Húsát, zsírját, máját étkezésre használták, tollát pedig a 18. századtól ágyneműnek.

A házilúd az egyik legrégebben háziasított baromfi. Az ismert legenda szerint Rómát, a birodalom idején a ludak mentették meg egy éjszakai támadástól. Gágogásukkal figyelmeztették a védőket, a lopakodva közeledő ellenségre. A rómaiak terjesztették el Európa nagy részén, így a Kárpát-medencében is, olyan sikerrel, hogy Germániából rendszeresen nagy lúdcsapatokat hajtottak lábon Rómába.

Korától függően több elnevezése is van:

- a nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük
- napos liba a két napnál nem idősebb példány,
- kisliba az 1-é4 hetes, még az előnevelőben tartott állat,
- növendék liba 4-8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban,
- törzspótló liba pedig a továbbtenyésztésre szánt példány.

A házilúd teste jól alkalmazkodik a vízi életmódhoz, azonban nem úszik túl jól, nem is szeret hosszabb ideig a mély vízben maradni. Gyengébbek kedvéért: a liba nem kacsa. Lábujjait úszóhártya köti össze, csőrén az alsó és felső kávák élesek, hogy le tudja csípni tőből a legelő füvét. Tollazata egyszerű, dús, tömött, a hason és a mellen a fedőtollak alatt sűrű pihetollak nőnek. A növendék ludat először 9-10 hetes korában tépik, ilyenkor többnyire elérik a 4 kilogrammot. A második tépés ezután 7 héttel esedékes.

 

Érdekességek:

A ludakról sokáig azt tartották, hogy együgyűek, buták, pedig a legértelmesebb szárnyasok közé tartoznak. A legelő csapatok például őröket állítanak a csapattagok közül, akik meg tudják különböztetni a pásztort a vadásztól és megfelelő módon figyelmeztetik is társaikat a veszélyre. A hízott libamáj előállításával már a rómaiak is foglalkoztak, liszt, tej és méz keverékének feletetésével hizlalták az állatot. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották,  hogy minél kevesebbet mozogjanak, és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték őket, melynek köszönhetően az így tartott liba egy hónap alatt meg is hízott. Pecsenyelibát a nyár közepén is hizlaltak ezzel a módszerrel egy-két hétig.  Sok tájon szüretre hizlaltak fel töméssel egy-két libát, hogy aztán kiváló pecsenye készülhessen belőlük. A pecsenyeliba hagyományosan magyar piaci árucikk volt.

Rengeteg híresebb egyedet ismerhettünk meg az évek során, melyek gyermekkorunk igazi hőseivé váltak, mégis talán a leghíresebb számunkra Gőgös Gúnár Gedeon, vagy Ludas Matyi Galiba nevű jóbarátja.


címkék: dunyha, liba

LEGFRISSEBB HÍREK

Márton nap a Dunyhában

Ha november, akkor Márton nap és a liba, ami Budapest első libaéttermében a következőt jelenti: november 2-től az a’la carte étlapunk kiegészítéseként további 6 féle libaétel szerepel a kínálatban, így összesen 12 libaétel közül válogathatnak vendégeink. Ételeinket elvitelre is elkészítjük Önöknek.

Séfünk októberi ajánlata a Dunyhában

Folyamatosan megújuló séfajánlatunkkal arra törekszünk, hogy egyedi, különleges és szezonális ételeket vonultassunk fel a’la carte étlapunk kiegészítéseként. 

Diós bundában sült lágy tehénsajt roppanós salátalevelekkel, áfonyás vinaigrette-tel

Folyamatosan megújuló séfajánlatunkkal arra törekszünk, hogy egyedi, különleges és szezonális ételeket vonultassunk fel a’la carte étlapunk kiegészítéseként. 

További hírek >
New York Café TripAdvisor